tisdag 21 juni 2011

Jan Mikulowski - Basketcoach

Gammal är äldst.

I dagarna fyller Jan Mikulowski 80 år, den 2 juli, och jag vill från hjärtat av hela Chirseberg Bulls & Cherries och mig framföra hyllning av högsta graden.

Jan Mikulowski är bäst bland dom bästa. Alltid omtänksam och kunnig - basketcoachens bästa egenskaper.

Chirseberg Bulls & Cherries är det lilla kvarterslaget från Kirseberg i Malmö som trots begränsande omständigheter - ingen hemmaplan bl.a. - lyckades vinna både SkåneDM och Skåneserie och nå placeringar i Ungdoms-SM och en stor viktig del i framgångarna är basketbollkunskaperna förmedlade av Jan.

CB&C var i begynnelsen en låg- och medelstadieverksamhet på Bulltoftaskolan som också deltog framgångsrikt i Matakis MalmöLiga för 12åringar med både flick- och pojklag och tanken var att de som ville forsätta med basketboll skulle göra det i Mataki Basket som då huvudsakligen tränade i Limhamns Sporthall, det vill säga i andra ändan av stan. Nu blev det så att CB&C fortsatte i Kirseberg som en autonom del av Matakis Minibasket men också utvecklade egen ungdomsverksamhet. Basketkulturen i Kirseberg är av tradition på hög nivå och med hjälp av Jan Mikulowski och Miki Herkel, då Headcoach i Mataki, utvecklade klubben en extraordinär spelidé (länk kommer) som burit frukt. Spelarfrukter från ungdomsverksamheten som senare spelat på college i USA och i pojk- och flicklandslag, bl.a sex spelare i Malbas Ligalag 2003 och senast en i det så framgångsrika svenska F88-landslaget.

Genom åren har jag alltid kunnat utveckla genom att fråga Jan om olika speldetaljer och rörelsekorrigeringar och alltid fått bästa möjliga råd och anvisningar.


Grattis på 80-årsdagen, Jan Mikulowski!

.